• Naši recitátori boli v okresnom kole úspešní

          10. 4. 2024

          Jubilejný 70. ročník okresného kola Hviezdoslavovho Kubína v umeleckom prednese poézie a prózy detí základných škôl sa slávnostne  prvýkrát konal v priestoroch Mestského kultúrneho strediska v Sabinove v piatok 22.3. Stretli  sa tu najlepší recitátori zo základných škôl Sabinovského okresu a súťažili v trochu kategóriách. Naši žiaci vynaloženú  snahu a prípravu premenili   na krásne výsledky.

          Richard Varga (5.A)získal 1. miesto v II. kategórii  v próze a postúpil do krajského kola. Petronela Varcholová (4.B) sa umiestnila na 2. mieste v I. kategórii - poézia a Chiara Blašková (4.B)  získala 3. miesto v I. kategórii -  próza.

          Všetkým trom žiakom ďakujeme za reprezentáciu školy a ich vyučujúcim Mgr. Ľudmile Dobrovičovej  a Mgr. Lenke Vargovej za prípravu a venovaný čas.

          Mgr. Alena Jarošová

           

        • Marec - mesiac knihy

          4. 4. 2024

             “Knihy sú bránou do sveta poznania. “

              Mesiac marec je venovaný knihám, a to na počesť Mateja Hrebendu, ktorý zbieral, budoval a rozširoval knižnice. Pri svojej slepote videl oveľa viac ako mnohí cez veľké okuliare. Knihy videl srdcom, nie očami. A jeho život začal i skončil práve v marci.

             “Knižnica je múdry dom, vela knižiek býva v ňom. Všetky svoje miesto majú, z poličiek sa usmievajú.”

                Aj v našej škole sme počas týchto marcových dní strávili hodiny literatúry v školskej knižnici a zároveň sme zviditeľnili knižnicu ako kultúrnu a vzdelávaciu inštitúciu.

               Preto nielen počas marca, ale aj počas všetkých dní si môžeme pripomenúť, že ”knihy sú okuliare, cez ktoré sa pozeráme na svet.”

           

          Mgr. Lenka Vargová

        • Deň knihy

          2. 4. 2024

          Naša škola sa v stredu 27.3. premenila pre žiakov 1. stupňa na magické miesto plné príbehov, fantázie a tvorivosti. V tento deň sme oslavovali Deň knihy a pre tento rok sme si zvolili tému Medovníkový domček.

          Deň začal prečítaním rozprávky Janko a Marienka, v ktorej hlavné postavy objavia zázračný medovníkový domček v hlbokom lese. Tento príbeh zasadil tón pre celodenné aktivity, ktoré boli nielen vzdelávacie, ale aj veľmi zábavné.

          Po otváracom príbehu nasledovala široká škála aktivít, navrhnutých tak, aby rozvíjali lásku k čítaniu a kreativite u našich žiakov. Odvíjali sa na tému medovníkového domčeka a rozprávok vo všeobecnosti, čo vytvorilo jedinečnú atmosféru plnú dobrodružstva a objavovania.

          Jednou z najobľúbenejších aktivít bol čitateľský kvíz, kde deti mali možnosť ukázať svoje znalosti z rôznych príbehov, vrátane Janka a Marienky. Tento spôsob učenia deti veľmi bavil a zároveň ich motivoval k ďalšiemu čítaniu. Ďalšou aktivitou, ktorá zaujala mnohé detské srdcia, bolo tvorivé maľovanie a vytváranie triedneho leporela na tému medovníkového domčeka. Deti mali možnosť použiť svoju fantáziu a kreativitu na vytvorenie vlastných príbehov, čím si ešte viac priblížili magický svet rozprávok.

          Zaujímavou časťou programu bola tiež prezentácia o tom, ako vzniká kniha. Žiaci mali príležitosť nahliadnuť do zákulisia tvorby kníh, od prvotného nápadu cez ilustrácie až po tlač a distribúciu. Táto aktivita rozšírila ich pochopenie o vzniku kníh a vzbudila v nich úctu k literatúre.

          Na záver dňa každý žiak dostal záložku s mottom o knihách, ktorú si mohol podľa vlastnej fantázie vymaľovať. Tento malý darček pripomína dôležitosť čítania.

          Deň knihy bol naozaj magickým zážitkom pre všetkých zúčastnených. Pomocou rozprávok, tvorivých aktivít a vzdelávacích prezentácií sme sa spoločne vybrali na cestu za objavovaním radosti z čítania a fantázie. Tento deň nám pripomenul, aké dôležité je otvárať knihy a nechať sa unášať príbehmi, ktoré nás môžu naučiť, inšpirovať a zabaviť.

          Triedne učiteľky 1. stupňa

        • Deň vody

          28. 3. 2024

          Voda nás sprevádza počas celého nášho života, je všade okolo nás, v každom živom organizme. Berieme ju ako samozrejmosť, ale je to vzácny prírodný zdroj, ktorý treba chrániť. Jej nezabudnuteľné miesto v kolobehu nášho života, si pripomíname každoročne 22.marca.

          Žiaci našej školy si tento deň pripomenuli, aká je voda dôležitá, nielen pre nás, ale aj pre planétu Zem. Deň vody sme si na našej škole spestrili rôznymi aktivitami, ktoré smerovali k podpore informovanosti žiakov o význame pitnej vody. Do vodných aktivít bola zapojená celá škola. Deň sme začali ochutnávkou pitnej vody pri vstupe do školy. Žiaci a pani učiteľky sa obliekli do rôznych odtieňov modrej farby. Vyrábali sa rôzne náučné plagáty. V každom vyučovacom predmete boli aktivity zamerané na tému Vody. Veríme, že aj tieto hodiny prispeli k hlbšiemu poznaniu faktov o najvzácnejšej tekutine a prejaví sa to aj v konkrétnych skutkoch našich žiakov.

          Riaďme sa slovami Leonarda da Vinciho: „Vode bola daná čarovná moc byť miazgou života na Zemi.“

          Mgr. Ivica Molnárová

        • Veľkonočná tvorivosť, ktorá spája generácie

          28. 3. 2024

          Veľkonočné sviatky sú obdobím plným tradícií. Sú aj príležitosťou, ako svoju kreativitu a dobré srdce zdieľať s tými, ktorí to potrebujú. A práve to sa odohralo v Charitnom dome v Lipanoch, kde sa konali tvorivé veľkonočné aktivity, ktoré priniesli radosť a úsmev na tváre nielen deťom, ale aj starším obyvateľom Charitného domova.

          Program dopoludnia bol pekne nabitý. Otvorila ho nádherná ukážka folklórnej tradície v podaní detského folklórneho súboru Hviezdička. Ich vystúpenie bolo ako cesta časom späť k našim koreňom a tradíciám, ktoré sú neoddeliteľnou súčasťou Veľkej noci. Ich piesne a tance priniesli do domova príjemnú atmosféru a pripravili pôdu pre ďalšie aktivity dňa.

          Po tomto kultúrnom zážitku nasledovala hlavná časť programu, ktorou boli tvorivé aktivity. Dievčatá z 2.A a 3.A triedy ukázali, že kreativita nemá hraníc. Spolu s obyvateľmi Charitného domova sa pustili do zdobenia vajíčok, ktoré je neodmysliteľnou súčasťou veľkonočných tradícií. Každé vajíčko bolo malým umeleckým dielom, odrazom osobnosti toho, kto ho zdobil. Ako to už na Veľkú noc býva, nechýbali ani iné tvorivé aktivity. Všetci účastníci si mohli vyskúšať rôzne techniky a materiály, čím sa každý mohol vyjadriť vlastným unikátnym spôsobom. Táto časť programu bola plná vzájomnej pomoci a predovšetkým spolupráce medzi generáciami.

          Obyvatelia domova boli veľmi potešení, že môžu svoje izby a spoločné priestory ozdobiť vlastnoručne vyrobenými dekoráciami. V ich očiach bolo vidieť vďačnosť a radosť z pekného dopoludnia stráveného v spoločnosti našich žiakov.

          Na záver sme starkých obdarovali chutnými bábovkami, no ako to už v tradícii býva, ani naši hostitelia nenechali deti odísť s prázdnymi rukami a pohostili ich.

          Tento deň v Charitnom dome v Lipanoch bol krásnym príkladom toho, ako veľkonočné tradície a tvorivosť dokážu spojiť generácie. Bol to dokonalý začiatok sviatkov, plný úsmevov, spolupráce a nových priateľstiev. A pravdepodobne najkrajšia veľkonočná ozdoba, ktorú si každý odniesol domov, bola spomienka na tento nezabudnuteľný deň.

           

           Mgr. Anna Adamečková

      • Korčuliarsky kurz
        • Korčuliarsky kurz

          25. 3. 2024

          V dňoch 5. - 23. februára sa žiaci 1. - 3. ročníka zúčastnili korčuliarskeho kurzu na zimnom štadióne v Lipanoch. Žiaci sa pod vedením trénera Mgr. Kamila Zagrapana a triednych učiteľov pustili do sveta korčuľovania s nadšením a odhodlaním naučiť sa nové zručnosti.

          Jedným z hlavných cieľov  kurzu bolo nielen naučiť deti korčuľovať, ale aj zdôrazniť dôležitosť bezpečnosti a rešpektu voči ostatným korčuliarom na ľade.  Počas piatich dní sa postupne zdokonaľovali v ovládaní korčúľ a svojich schopností na novú úroveň.

          Asi polovica žiakov už mala prvé korčuliarske zručnosti za sebou a ďalšia polovica stála na ľade po prvýkrát. Vďaka trénerovi Mgr. Zagrapanovi si deti zdokonalili svoje korčuliarske zručnosti, rozvinuli si koordinačné schopnosti - pohotovosť a obratnosť na ľade. Precvičili základné rovnovážne cvičenia, hry na ľade – kĺzanie, podanie – vstávanie, brzdenie, obraty, otočky, a tak  zlepšili svoje doterajšie návyky.

          Udeľovaním korčuliarskych diplomov  bol  kurz ukončený. Radosť z korčuľovania v detských očiach bola veľkým zadosťučinením  pre trénerov  aj pre pani učiteľky.

          Korčuľovanie je veľmi zábavná aktivita pre deti a je to ideálny spôsob, ako udržať ich telo a myseľ aktívne.

          Triedne  učiteľky  1.- 3. ročníka

        • Čítajme si

          25. 3. 2024

          V dňoch od 18. marca do 22. marca sa aj naša škola zapojila do celoslovenského podujatia Čítajme si 2024, ktoré organizuje Linka detskej istoty. Ide o celoslovenský čitateľský maratón, ktorého cieľom je pritiahnuť k čítaniu viac detí a poukázať na význam literatúry pre detského čitateľa.     

          Prihlásení žiaci si v školskej knižnici prečítali ukážky z literárnych diel, a tak sa pripojili k tejto aktivite získať množstvo informácií, inšpirácií a vedomostí.  Malou odmenou im bola záložka do knihy.

           

          Mgr. Lenka Vargová

      • Vyhodnotenie  mestskej súťaže vo vlastnej literárnej tvorbe
        • Vyhodnotenie mestskej súťaže vo vlastnej literárnej tvorbe

          22. 3. 2024

          V tomto školskom roku sa uskutočnil 24. ročník mestskej súťaže vo vlastnej literárnej tvorbe. Naši žiaci pod vedením pedagógov dosiahli pekné výsledky:

          1. kategória (1. – 4. ročník)

          poézia

          1. miesto: Dávid Petrík, pripravovala Mgr. Smolková

          2. miesto: Maxim Laborecký, pripravovala Mgr. Smolková

           

          3. kategória (7. – 9. ročník)

          poézia

          2. miesto: Ema Ševčíková, pripravovala Mgr. Jarošová

          próza:

          2. miesto: Vanda Ceperková, pripravovala Mgr. Dobrovičová

           

          Blahoželáme a ďakujeme za reprezentáciu školy.

          Mgr. Alena Jarošová

        • Beseda so spisovateľkou

          19. 3. 2024

          Spisovateľ je človekom, ktorý vytvára svety z ničoho, kto dáva život postavám a dáva nám možnosť cestovať do rôznych časov a miest.

          Dňa 6.3.2024 sa v Mestskej galérii v Lipanoch uskutočnila beseda so spisovateľkou, vydavateľkou a autorkou projektu MAPOVANIE SLOVENSKÉHO BOHATSTVA  Lenkou Šingovskou.

          Zúčastnili sa jej aj žiaci našej školy. Autorka zážitkových projektov porozprávala o tom, ako vznikla jej najnovšia kniha SLOVENSKO – KRAJINA PLNÁ TAJOMSTIEV. Hlavnou témou bolo mapovanie vodného bohatstva na Slovensku. Žiakom prečítala niekoľko ukážok z knihy a odpovedala im na ich zvedavé otázky. Záverečný kvíz po každej kapitole odhalil, ako dobre ju žiaci počúvali a vnímali.

          Beseda bola zaujímavá  a už teraz sa tešíme na ďalšiu príležitosť stretnúť autora.

          Mgr. Lenka Vargová

           

           

        • Kreácie detského folklóru 2024

          18. 3. 2024

          Dňa 16.3.2024 v priestoroch MsKS v Sabinove sa uskutočnila regionálna postupová súťaž a prehliadka hudobného folklóru pre okresy Prešov a Sabinov  Kreácie detského folklóru pod názvom Vidiečanova Habovka.

          DFS Hviezdička pod vedením Mgr. Janky Smolkovej a hudobného sprievodu Mgr. Michala Hromjaka dosiahol mimoriadny úspech.  V kategórii sólový spev Dalibor Škvarla – zlaté pásmo, Tomáš Smrek – strieborné pásmo, Elena Karabašová – bronzové pásmo.

          V kategórii spevácke skupiny  CHSS Hviezdička získala zlaté pásmo s návrhom na postup do krajského kola, DSS Hviezdička sa umiestnila v striebornom pásme.

          Ďakujeme všetkým členom DFS Hviezdička za vzornú reprezentáciu školy a okresu Sabinov. Malým chlapcom prajeme veľa šťastia v krajskom kole v Raslaviciach.

          Mgr. Janka Smolková, ved. DFS Hviezdička

           

        • Tretie miesto v krajskom kole Šalianskeho Maťka

          18. 3. 2024

          Dňa 14. marca sa v ZŠ Májové námestie v Prešove uskutočnil 29. ročník krajského kola súťaže v prednese slovenskej povesti Šaliansky Maťko J.C. Hronského. Organizátormi súťaže boli Regionálny úrad školskej správy Prešov, Dom Matice slovenskej v Prešove  a ABC Centrum voľného času v Prešove.

          V krajskom kole sa stretli víťazi z 12 okresov  Prešovského samosprávneho kraja. Súťažilo sa v troch kategóriách. Našu školu, mesto a okres reprezentoval víťaz okresného kola v 2. kategórii piatak Richard Varga, ktorého pripravovala Mgr. Ľudmila Dobrovičová.

          Porota u nášho žiaka vyzdvihla prednes, výber textu a umelecké stvárnenie  a Richard si tak vybojoval krásne 3. miesto.  Ďakujeme  za výbornú reprezentáciu školy.

          Mgr. Alena Jarošová

        • Čas premien

          18. 3. 2024

          Vo štvrtok 14. marca 2024 sa naše šiestačky a siedmačky zúčastnili prednášky o období dospievania, ktorú viedla kvalifikovaná lektorka Ing. Zuzana Šutá zo spoločnosti MP Education, s.r.o. Cieľom prednášky bolo dievčatám umožniť lepšie chápať fyzické a psychické zmeny, ktorými si prechádzajú a uvedomiť si, že tieto zmeny sú prirodzenou súčasťou ich vývoja. V závere prednášky každá žiačka dostala svoju taštičku hygienických potrieb.

          Veríme, že po absolvovaní tejto prednášky sa žiačky šiesteho a siedmeho ročníka dozvedeli všetko, čo potrebovali vedieť o období puberty.

           

          Mgr. Gabriela Tomášová

        • Školské kolo súťaže Hviezdoslavov Kubín

          14. 3. 2024

          Hviezdoslavov Kubín je celoštátna postupová súťaž a prehliadka v umeleckom prednese poézie a prózy, v tvorbe recitačných kolektívov a divadiel poézie detí, mládeže a dospelých. Je najstaršou a najprestížnejšou súťažou v umeleckom prednese. V prednese poézie a prózy je otvorená v piatich kategóriách pre všetkých záujemcov od školského po seniorský vek a v dvoch vekových kategóriách pre recitačné kolektívy a divadlá poézie. Hviezdoslavov Kubín bude mať tento rok sedemdesiate jubileum. Školské kolo  súťaže sa u nás konalo v dňoch 7. a 11.3.2024, zúčastnilo ho spolu 46 žiakov. Žiaci sa umiestnili vo svojich vekových  kategóriách takto:

          I. kategória (2. – 4. ročník)

          Poézia

          1. miesto – Petronela Varcholová 4.B

          2. miesto – Mária Kovaľová 2.B, Veronika Dudová 2.A

          3. miesto – Adam Brincko 4.

          Próza

          1. miesto  - Chiara Blašková 4.B

          2. miesto – Liliana Dancáková 2.A

          3. miesto – Adela Bujňáková 4.A

          II. kategória (5. - 6. ročník)

                Poézia:

          1. Salome Stričová 5.A
          2. Tamara Vološinová 5.A
          3. Viktória Leškovská 5.A

                 Próza

          1. Richard Varga 5.A
          2. Elena Karabašová 5.A
          3. Vanesa Bujňačková 5.A

           III.kategória (7. - 9. ročník)

                Poézia

          1. Eliška Bujňáková 7.A
          2. Liliana Molčanová 7.A
          3. Ema Ševčíková 8.A

                Próza

          1. Matej Molčan 7.A
          2. Alexandra Molčanová 9.B
          3. Paulína Molčanová 8.A

          Do okresného kola postupujú víťazi jednotlivých kategórií. Všetkým držíme palce.

        • Týždeň slovenských knižníc

          13. 3. 2024

          Slovenská asociácia knižníc vyhlásilia 25. ročník  celoslovenského podujatia TÝŽDEŇ SLOVENSKÝCH KNIŽNÍC v dňoch od  4. do 10. marca 2024 pod spoločným mottom KNIŽNICE PRE VŠETKÝCH.

          Cieľom je poukázať na to, že slovenské knižnice kráčajú so súčasným vyspelým svetom a kniha nám pomáha snívať, predstavovať si a rozvíjať fantáziu.

          Práve pri tejto príležitosti  žiaci 5.A triedy navštívili Mestskú knižnicu v Lipanoch. Oboznámili sa s postupom vyhľadávania knižných titulov, rozdelením kníh podľa oblastí spoločenského, vedeckého, kultúrneho života a s možnosťami zapožičania kníh a časopisov. V týchto dňoch sa mohli bezplatne registrovať na kalendárny rok 2024.

          Preto nielen tento týždeň, ale všetky dni si pripomeňme, že knižky a priatelia dokážu zmeniť tento svet na nádherné miesto.”

           

          Mgr. Lenka Vargová

           

      • Najnovšie výsledky rebríčka najlepších základných škôl podľa organizácie INEKO
        • Najnovšie výsledky rebríčka najlepších základných škôl podľa organizácie INEKO

          27. 2. 2024

          Včera 26.2.2024 boli zverejnené rebríčky najlepších základných škôl na Slovensku podľa organizácie

          INEKO. Čo nás najviac potešilo je fakt, že naša Hviezdička sa stala najväčším skokanom rebríčka,

          keďže sa z vlaňajšieho 630. miesta posunula na 282. pozíciu. V celkovom hodnotení v Prešovskom

          kraji sme sa umiestnili na 31. mieste. Tu sa odráža práca našich učiteľov a  šikovnosť našich deti. Ešte

          väčšie potešenie pre mňa ako dlhoročnú učiteľku matematiky je, že naši minuloroční deviataci sa

          v rámci Slovenska prebojovali so 66 percentnou úspešnosťou na 131. miesto v Testovaní 9 z

          predmetu matematika. Aj keď ste už stredoškoláci, ďakujem vám za ten pocit, že sme to zvládli oveľa

          lepšie ako mnohé prominentné základné školy na Slovensku. Bolo mi cťou vás učiť a verím, že sa

          mojim kolegom a našim žiakom bude takto dariť aj naďalej.

          Ing. Jana Straková

           

        • Základné informácie k testovaniu T9 2024

          26. 2. 2024

          Testovanie T9 2024 sa uskutoční  20. marca 2024 (streda). Testovania sa zúčastnia žiaci 9. ročníka ZŠ, vrátane žiakov so špeciálnymi výchovno-vzdelávacími potrebami, okrem žiakov vzdelávaných podľa vzdelávacích programov pre žiakov s mentálnym postihnutím.

          Cieľom testovania je získať objektívne informácie pri výstupe z druhého stupňa ZŠ (ISCED 2). Žiaci budú testovaní z predmetov MatematikaSlovenský jazyk a literatúra. Počet testovaných úloh  je 30 z matematiky a 30 zo slovenského jazyka a literatúry. Čistý čas, ktorý  budú mať žiaci na vypracovanie  testov je 90 minút z matematiky a 70 minút zo slovenského jazyka. Povolené sú, okrem pera, ktoré píše namodro, aj kalkulačky a rysovacie pomôcky. Zakázané sú mobilné telefóny, výpisky, študijné materiály, učebnice a pod.

          Náhradný termín pre žiakov, ktorí sa z objektívnych príčin nemohli zúčastniť riadneho testovania, je 4. apríl 2024 (štvrtok) v mieste, ktoré určí Regionálny úrad školskej správy.

          Výsledky Testovania T9 2024 budú zaslané na školy  elektronickou formou do 19. apríla 2024, výsledkové listiny žiakov a škôl do 10. mája 2024.

          Bližšie informácie o testovaní sú zverejnené na stránke https://www2.nucem.sk/sk/merania/narodne-merania/testovanie-9 . Na stránke sa nachádzajú aj testy z Matematiky a Slovenského jazyka a literatúry a kľúče správnych odpovedí z minuloročných testovaní deviatakov. V dokumente Základné informácie k celoslovenskému testovaniu žiakov 9. ročníka je zverejnený presný harmonogram testovania T9 2024. V dokumentoch na stiahnutie sú k dispozícii aj špecifikácie testov z obidvoch testovaných predmetov.

                                                                                        Mgr. Anton Klenotič, koordinátor testovania T9 2024

  • Fotogaléria

      zatiaľ žiadne údaje