• Súťaž o najkrajší projekt z ruštiny
        • Súťaž o najkrajší projekt z ruštiny

          30. 11. 2018

          Žiaci siedmeho ročníka sa učia ruský jazyk už druhý rok. V minulom školskom roku sa zapojili do súťaže Мы дружимся с Россией, za ktorú dostali ocenenie od veľvyslanca Ruskej federácie pána Fedotova. Minulý týždeň si zmerali sily v súťaži o najkrajší projekt z ruštiny na tému Môj deň. Na obrázku sú úspešní súťažiaci triedneho kola K. Hétháršiová, A. Filipová, S. Falatová, N. Vojteková, T. Borsuková, E. Petríková, D. Čarnocká, S. Ševčík, F. Jura a J. Kocúrek.

           

          PaedDr. E. Lipovská, vyučujúca RJ

      • Olympiáda v anglickom jazyku
        • Olympiáda v anglickom jazyku

          22. 11. 2018

           

          19. novembra  sa na „Hviezdičke“ konalo školské kolo Olympiády v anglickom jazyku. Napriek náročným úlohám sa žiakom podarilo uspieť a dosiahli pekné výsledky. V kategórii 1A (5., 6., 7. ročník) 3. miesto získal Daniel Falat (7.B), 2. miesto Jozef Kocúrek (7.B) a 1. miesto Zuzana Kocúreková (7.A). V kategórii 1B (8., 9. ročník) je na 3. mieste Kristína Štefčáková (8.B), na 2. mieste Matej Rabik (8.A) a najviac bodov získal Lukáš Závada (8.B). Zuzka a Lukáš, držíme palce v okresnom kole!

           

          Mgr. Zuzana Čekanová

      • Kam na strednú školu?
        • Kam na strednú školu?

          20. 11. 2018

          Našich deviatakov už tento rok čaká dôležité rozhodnutie v otázke ich budúcej profesijnej orientácie. V snahe uľahčiť  proces rozhodovania pri voľbe ich ďalšieho smerovania dostali v októbri budúcoroční stredoškoláci možnosť absolvovať psychologické vyšetrenie zamerané na profesijnú orientáciu.  Voľbu budúceho povolania im uľahčili aj Burza práce a informácií v Prešove a pravidelné prezentácie vybraných stredných škôl na pôde našej školy.

          Burza práce a informácií sa konala 8. novembra 2018 v priestoroch Strednej odbornej školy Ľ. Podjavorinskej 22  v  Prešove.  Burzu zorganizovalo Ústredie práce, sociálnych vecí a rodiny v spolupráci  s  Úradom práce, sociálnych vecí a rodiny v Prešove a Prešovským samosprávnym krajom.  Na burze sa prezentovali nielen zamestnávatelia z regiónu, ale aj stredné školy. Po vstupe do budovy školy bolo deviatakom poskytnuté kariérne poradenstvo. Prítomní boli zástupcovia  Úradu práce, sociálnych vecí a rodiny v Prešove, krajského Centra pedagogicko-psychologického poradenstva a Štátneho inštitútu odborného vzdelávania, ktorý zastrešuje systém duálneho vzdelávania. Po absolvovaní poradenstva žiaci navštívili školské dielne. Tu sa dozvedeli viac o možnostiach štúdia na SOŠ Ľ. Podjavorinskej  22 v Prešove a jednotlivých odboroch, ktoré sa tu dajú študovať. Po prehliadke školy sme sa presunuli do priestorov telocvične, kde prebiehala samotná Burza informácií.

          Dňa 13. novembra sa na pôde našej školy prezentovala SOŠ dopravná z Prešova. Žiaci sa dozvedeli o učebných a študijných odboroch, ktoré sú v ponuke spomínanej školy na školský rok 2019/2020. Medzi siedmakov, ôsmakov a deviatakov prišli aj zástupcovia firmy Motor-Car Prešov (http://www.motorcarpresov.sk/), ktorá má  so Strednou odbornou školou dopravnou v Prešove podpísanú zmluvu o duálnom vzdelávaní.

          Duálny systém vzdelávania je moderný spôsob vyučovania, v ktorom žiak premieňa teoretické vedomosti  získané v škole na praktické priamo na pôde zamestnávateľa.  Zamestnávateľ, s ktorým má žiak uzavretú učebnú zmluvu, poskytuje žiakovi podnikové štipendium, adekvátnu odmenu za vykonanú prácu a ďalšie benefity , napr. cestovné náhrady, príspevok na stravu, či ubytovanie. Viac o systéme duálneho vzdelávania sa dozviete na stránkach http://potrebyovp.sk/ a http://dualnysystem.sk/. Na stránkach nájdete aj zoznam škôl a zamestnávateľov, ktorí sú zapojení do duálneho vzdelávania. Kompletný zoznam škôl zapojených do projektu sa nachádza aj na stránke Štátneho inštitútu odborného vzdelávania: http://siov.sk/Vzdelavanie/DualneVzdelavanie.aspx .

          Databáza stredných škôl a podrobný zoznam odborov sa dajú nájsť na viacerých webových stránkach. Najznámejšie sú: https://www.stredneskoly.sk/, mapa škôl  http://mapaskol.iedu.sk/ alebo register škôl Školského výpočtového strediska https://www.svs.edu.sk/register.aspx .Po registrácii na stránkach internetového sprievodcu trhom práce https://www.istp.sk/pracovny-kompas je možné sa otestovať a nechať si poradiť s výberom školy alebo odboru.

          Mgr. Anton Klenotič, výchovný poradca

      • Oznam
        • Oznam

          20. 11. 2018

          Vedúca ŠJ oznamuje žiakom, že v dňa 21.11.2018 (streda), aj napriek riaditeľskému voľnu, sa obedy budú podávať.

          Kto v daný deň nepríde na obed, nech sa príde odhlásiť (s lístkom) k vedúcej ŠJ najneskôr  do utorka  20.11.2018 do 14:00 hod.   

          Obedy do obedárov sa podávať nebudú!

          Učitelia externého dozoru, ktorí neprídu na obed nech sa tiež odhlásia.

           

          Obed sa bude podávať od 11:30 do 13:30 hod.

      • Vybíjaná mladších žiakov
        • Vybíjaná mladších žiakov

          12. 11. 2018

          „Šport neutvára charakter, ale odkrýva ho.“

          Dňa 9.11.2018 sa žiaci našej školy zúčastnili okresného kola vo Vybíjanej pre mladších žiakov, ktorú organizovala Základná škola Lipany, Komenského 113. Žiaci v zložení Branislav Krajčovič,  Norbert Popiel, Kristína Slaninová, Antónia Palčová,  Sandra Mekková, Sofia Rusnáková, Alexandra Molčanová, Kristián Slanina, Ján Oslovič, Adam Petruš, Martin Jura, Michal Šramko získali 3. miesto. Žiakom chcem poďakovať za ich bojovnosť, snaživosť a do budúcna im popriať veľa úspechov a pekných zážitkov. 

          Mgr. Miriama Mindeková

      • Vyhodnotenie prvého kola Čitateľského maratónu
        • Vyhodnotenie prvého kola Čitateľského maratónu

          9. 11. 2018

          Dňa 7. novembra  sa v školskej knižnici uskutočnil Čitateľský maratón. Žiaci 5. až 9. ročníka si prečítali literárnu ukážku, a tak dostali  možnosť spojiť informácie z textu s vedomosťami z iných zdrojov, spracovať tieto informácie a následne ich využiť pri písomných odpovediach na otázky vyplývajúce z prečítaného textu. Každá trieda mala svojich troch reprezentantov a tí získali takýto počet bodov: 5.A  - 3 body, 5.B - 1 bod, 6.A - 4 body, 6.B - 3 body, 7.A -  1 bod, 7.B -  4 body, 8.A - 6 bodov, 8.B - 6 bodov, 9.A - 1. skupina - 6 bodov, 9.A - 2. skupina - 6 bodov. Všetkým ďakujeme za účasť a držíme palce v ďalšom kole Čitateľského maratónu.              

          Mgr. Lenka Vargová

      • Testovanie 5 - 2018
        • Testovanie 5 - 2018

          5. 11. 2018

          Celoslovenské testovanie žiakov 5. ročníka ZŠ (Testovanie 5 – 2018) sa uskutoční  21. novembra 2018 (streda) papierovou formou. Zúčastnia sa ho všetci žiaci 5. ročníka, vrátane žiakov so špeciálnymi výchovno-vzdelávacími potrebami, okrem žiakov s mentálnym postihnutím. Testované učivo svojou obsahovou stránkou a úrovňou náročnosti zodpovedá platnej pedagogickej dokumentácii pre ISCED 1 (Štátny vzdelávací program pre žiakov 1. stupňa ZŠ).

          Cieľom testovania je získať objektívne informácie pri vstupe na vzdelávací stupeň ISCED 2 (2. stupeň ZŠ). Žiaci budú testovaní z matematiky slovenského jazyka a literatúry. Počet testovaných úloh z každého predmetu je 30. Čistý čas, ktorý  budú mať žiaci na vypracovanie jedného testu, je 60 minút. Jedinou povolenou pomôckou je pero, ktoré píše na modro. Zakázané sú kalkulačky, rysovacie pomôcky (pravítko), zošity, výpisky, učebnice a študijné materiály. Testovaní žiaci budú rozdelení do 3 skupín. Testovanie prebehne v pavilóne C na 1. poschodí v triedach 9.A, 7.A a  7.B.

          Bližšie informácie o testovaní sú zverejnené na stránke http://www.nucem.sk/sk/testovanie_5 alebo  https://www.svs.edu.sk/testovanie5.aspx. Na stránkach sa nachádzajú aj špecifikácie testov z matematiky a slovenského jazyka a literatúry. Na stránke NÚCEM-u v časti Testovanie 5 nájdete aj testy a kľúče správnych odpovedí z predchádzajúcich testovaní (Testovanie 5 - 2013 až Testovanie 5 - 2017).  Základné informácie o  Testovaní  5 -2018 a presný harmonogram testovania nájdete tu:  http://www.nucem.sk/documents//46/testovanie_5_2018/pokyny/Zakladne_informacie_T5_2018_final_okt201.pdf                               

          Výsledky testovania v elektronickej forme  dostane škola v decembri 2018. Výsledkové listiny žiakov a škôl budú k dispozícii v januári 2019.

          Mgr. Anton Klenotič, koordinátor Testovania 5-2018

      • Európsky deň jazykov
        • Európsky deň jazykov

          5. 11. 2018

          Dňa 25. októbra sa žiaci našej školy zúčastnili  predstavenia v Mestskej galérii v Lipanoch pri príležitosti osláv Európskeho dňa jazykov. Študenti gymnázia nám priblížili tradície a zvyky niektorých krajín v anglickom, nemeckom, ruskom, španielskom, ale aj  v slovenskom jazyku. Okrem zdokonalenia sa v cudzích jazykoch sme mali možnosť zapojiť sa do kvízov, súťaží a pozrieť si zaujímavé tanečné a spevácke vystúpenia.

          Mgr. Zuzana Čekanová

    • Fotogaléria

        zatiaľ žiadne údaje